Concursul National de Matematica "Alexandru Myller"

          Alexandru Myller (1879-1965), intemeietorul vestitei Scoli de Matematică, acum 100 de ani a pus temelia Seminarului Matematic si a remarcabilei biblioteci de specialitate de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi. Aceste institutii de inaltă tinută stiintifică si didactică ii poartă astăzi numele.

        Aici si-au făcut ucenicia geniali matematicieni tineri, consacrati la maturitate drept mari oameni de stiintă romani. Cităm doar cateva nume celebre: Octav Mayer, Gheorghe Vranceanu, Dimitrie Mangeron, Grigore Moisil, Mendel Haimovici. Ei fac parte din generatia de aur a matematicienilor romani. Fiecare dintre ei a deschis drumuri noi, revolutionand matematica modernă. In istoria universală a matematicienilor sunt cunoscute "Geometria diferentială a centro-afină", creatie pur romanească datorată lui Titeica, Myller si Mayer; "Spatiile neolonome" ale lui Gh.Vranceanu; "Geometriile infinit dimensionale" ale lui Gr.Moisil; "Mecanica analitică a acceleratiilor de ordin superior" creată de D. Mangeron; "Ecuatiile fundamentale ale hipersuprafetelor din spatiile Finsler" elaborate de M. Haimovici etc.

       Această manifestare nu este considerată un concurs interscolar obisnuit, ea depăseste cu mult acest cadru, avand valente si semnificatii deosebite pentru educarea elevilor in spiritul dragostei pentru o disciplină scolară de mare dificultate intelectuală, dar plină de frumusete.

Acad. Radu MIRON