Prima pagină
:: Echange Lille ::

            La Colegiul National a functionat timp de 11 ani lector Marie Courmont, fosta profesoara a Liceului Sainte-Thérèse d'Avila. Prin intermediul ei si cu ajutorul acordat s-a semnat,la 11.04.2002,un acord de parteneriat intre cele doua licee.
            De atunci, in fiecare an,in lunile septembrie-octombrie, un grup de elevi ai Colegiului National participa la cursuri in Lille, alaturi de elevi ai Liceului Sainte Thérèse d'Avila. Schimbul consta si in vizite cu caracter cultural in regiunea Nord-Pas-de-Calais la sfarsitul fiecarei sapatamani. Elevii romani sunt gazduiti in familii franceze, care au copii in liceu. In organizarea acestei vizite o contributie majora au de partea franceza, Jean-Gabriel Mercier, Veronique si Jean Richir, Marie Courmont si directoarea liceului Saint Therèse d'Avila ,iar de partea romana, directorul Colegiului National si catedra de limba franceza. Parintii elevilor liceului Thérèse d'Avila au infiintat Asociatia Lille-Iasi care are intalniri regulate si coordoneaza activitatea din cadrul parteneriatului.
            De asemeni, in luna aprilie a fiecarui an Colegiul National primeste vizita unei delegatii de profesori, parinti si elevi francezi, veniti pentru o saptamana in Romania cu scopul de a-i descoperi traditiile, oamenii si obiceiurile. Invariabil in fiecare an, are loc o cina festiva la care participa alaturi de oaspetii francezi profesori, elevi si parinti ai acestora din Colegiul National, precum si parintii si elevii care au participat la schimburi de la inceput si reprezentanti ai Centrului Cultural Francez.
2003:
1. Miruna Ionescu
2. Raluca Maisa
3. Sergiu Maisuc
4. Alexandra Rapanu
5. Adela Spulber
6. Cristina Tofan
7. Andreea Trandafir
2004:
1. Bianca Butnaru
2. Claudia Gugiuman
3. Lavinia Chihaia
4. Alexandra mihaila
5. Ecaterina Petrisor
6. Andreea Cascaval
7. Maria Ciobanu
8. Teona Sava
 

   

      In anul 2005 grupa de 6 elevi romani a fost compusa din : Achelaritei  Mioara, cl.      a XII-a E, Zanoschi Delia si Zanoschi Iulia, cl. a XI-a A ,Grecu Georgiana,Tugulea Sorina si Schiopu Nicoleta, cl a XI-a E. Stagiul s-a desfasurat pe perioada  23 septembrie-22 octombrie, cu cazare in familii franceze si participare la ore.
      Elevii romani au fost repartizati de catre directoarea liceului, Mme Becuwe, in clase de liceu.Programul zilnic la scoala se desfasura intre orele 8 :10-17 :00, cu o pauza de o ora la pranz. Liceul Thérèse d’Avila. este teoretic, diferenta fata de Romania consta in numarul mult mai mic de obiecte, astfel fiecarui obiect fiindu-i alocat un numar mai mare de ore, si a numarului mult mai mare de ore de laborator. Elevii de la profilul uman au obiecte diferite precum : cinematografie, teatru, etc, care se desfasurau in studiouri. « Am ramas surprinsa de multitudinea de ore in care elevii aveau ocazia sa puna in practica ceea ce invatasera de-a lungul saptamanii. La sport aveau de ales intre a merge la piscina, a face canoe, a alerga pe stadion, a juca basket,fotbal sau volei in sali si pe terenuri special amenajate si echipati corespunzatori.« , isi aminteste Delia Zanoschi.
      In weekend-uri asociatia gazda a organizat iesiri la Brouges, Marea Nordului, Paris . 
     »Ce m-a impresionat in Brouge a fost plimabrea cu caleasca si degustarea specialitatii locale, ciocolata » a spus Achelaritei Mioara.
    In ultima saptamana, elevii romani au pregatit mancaruri traditionale pentru familiile gazda si alti invitati ai liceului. « Pentru mine vor ramane de neuitat cele patru saptamani  in care am invatat alaturi de elevi francezi, am descoperit un nou mod de viata si de a gandi si n-am sa uit emotiile dinaintea seratei romanesti,cand am gatit pentru prima data pentru 50 de persoane. Totul a fost minunat !« (Zanoschi Delia )  O alta activitate organizata de liceul Thérèse d’Avila a fost o prezentare a Romaniei (satul romanesc, gastronomie, oameni importanti,religie, etc) in fata unei clase de a VI-a.
        Zanoschi Iulia : » Participarea in acest stagiu mi-a deschis noi orizonturi si m-a ajutat nu numai sa-mi imbogatesc franceza, dar si cultura generala. Am intrat in contact cu o alta cultura, mult diferita de a noastra si am putut invata din modul lor de a gandi si de a se referi la lumea inconjuratoare.»

Contact

  • Str. Arcu, Nr. 4, Cod 700125, Loc. Iaşi
  • Tel: (0040) 0232 214036
  • Fax: (0040) 0232 264385
  • Email: office@cniasi.ro (colegiulnationaliasi@yahoo.com)
  • Website: www.colegiulnationaliasi.ro

Diplome

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
spinner