Conferinte, simpozioane, dezbateri 2016-2017

Anul şcolar 2016-2017

Dezbateri academice, 2017

Eleva Smaranda Ioana Moroșanu, din clasa a XI-a A a participat, în perioada 23-25 septembrie, la selectia lotului national extins pentru Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, 2017 ce va avea loc in Bali, Indonezia. In urma acestui eveniment, aceasta s-a calificat in lotul extins, urmand sa participe la trei competitii, EurOpen (Hamburg), Central Open (Bucuresti) si Winter Holidays Open (Zagreb) pentru a accede la urmatoarea etapa.

De asemenea, în urma selectiei nationale din iunie a acestui an, Smaranda Ioana Morosanu a fost plecată în saptamana 11-16 septembrie 2016 sa reprezinte Romania în cadrul Sesiunii Internationale a EYP (European Youth Parliament) care a avut loc in Elvetia.
De asemenea, am fost unul dintre cei doi membri ai lotului Romaniei (8 elevi) ce au avut oportunitatea de a ține un discurs în Adunarea Generală. Mă bucur să reprezint Colegiul Național în cadrul evenimentelor de acest tip”. (Smaranda Ioana Moroșanu)

În urma rezultatelor obținute în competițiile internaționale, Smaranda Ioana Morosanu s-a calificat în lotul restrâns al României care va participa la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice (World Schools Debating Championship-WSDC):

Alecart la Festivalul Internațional de Poezie de la Bistrița

Trei eleve de la Colegiul Național Iași, redactori Alecart (Anastasia Fuioagă, Viviana Gheorghian, Ioana Tătărușanu – filologie) și coordonatorii proiectului (Nicoleta Munteanu și Emil Munteanu) au fost invitați să participe la cea de a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie și Muzică „Poezia e la Bistrița”, care va avea loc în perioada 6-9 iulie. În cadrul festivalului va fi prezentat nr. 18 al revistei (https://alecart.ro/nr18/). De asemenea, cu această ocazie, va fi editat și Suplimentul de poezie Alecart. Alături de redactorii Alecart, vor fi prezenți jurnaliști de la „Observator Cultural”, Radio România Cultural, „Infinitezimal” și „Haemus”.

Festivalul reunește poeți din țară și din străinătate (Spania, Ungaria, Albania, Turcia, Belgia, Republica Moldova) și presupune: lecturi publice, dezbateri, recitaluri de jazz și muzică clasică.

Lansarea nr. 18 Alecart

Miercuri, 7 iunie 2017, în Sala de Festivități a Colegiului Național, a avut loc prezentarea nr. 18 al revistei Alecart. Dacă, în cazul lansărilor anterioare, acestea constituiau pretextul unei dezbateri culturale, acum întâlnirea cu scriitorul Lucian Dan Teodorovici încheie rotund un an școlar care, pentru alecartieni, a început cu „Întâlnirile” din cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT). Volumul Cel care cheamă câinii a fost prezentat de elevele: Tamara Bivol, Viviana Gheorghian și Ioana Tătărușanu (clasa a IX-a, filologie) și a suscitat un incitant dialog între cei prezenți în sală și scriitor.

Cu această ocazie, funcția de redactor-șef deținută de Tudor Berbinschi, proaspăt absolvent al Colegiului Național, a fost preluată de Anastasia Fuioagă, clasa a IX-a, filologie.

Mai multe amănunte puteți citi pe: https://alecart.ro/alecart-18-cel-care-cheama-cainii/



Dezbatere „Real vs. Uman” & Lansare Alecart 17

Pe 24 februarie 2017, în Sala de Festivități a Colegiului Național, cu prilejul lansării nr. 17 al revistei „Alecart” (https://alecart.ro/nr17/) a avut loc o întâlnire-dezbatere ai cărei invitați au fost: Ioana Costea – prodecan al Facultății de Drept, Roxana Dumitrache – coordonator programe culturale, Institutul Cultural Român, Septimiu Panainte – decanul Facultății de Drept și Marius Pașa – profesor de matematică, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”. Pretextul dialogului l-a constituit traseul formării în funcție de profilul urmat în anii de liceu. Din confruntarea a cărei miză nu a fost desemnarea unui „câștigător” tinerii prezenți au rămas cu pledoaria pentru rigoare, perseverență și asumarea conștientă a căutării de sine dincolo de secția pentru care optează. Alături de invitați, au vorbit Ioana Popa (matematică-informatică, clasa a X-a) și Tamara Bivol (filologie, clasa a IX-a), eleve ale Colegiului Național.

Detalii aici: https://alecart.ro/real-vs-uman-real-uman-sau-cronica-unei-lansari-anuntate/

FILIT 2016 la Colegiul Național - ultimele două zile - 28-29 oct. 2016

Hanne Őrstavik (Norvegia) și Marina Stepnova (Rusia) au fost invitatele celei de-a doua „Întâlniri Alecart” în cadrul Filit 2016. Cele două romane care au constituit punctul de plecare al dialogului (Iubire, respectiv, Femeile lui Lazăr) au fost traduse în peste 20 de limbi și au obținut numeroase premii literare. Ele au fost prezentate în fața autoarelor și a publicului numeros de Ștefania Matei, Anastasia Fuioagă și Tamara Bivol, eleve în clasa a IX-a, prilej de reală încântare pentru autoarele care au apreciat acuitatea discursului critic și sinceritatea observațiilor.

Invitatele au vorbit despre maniera în care și-au construit personajele, despre traumă și propriile temeri, despre nevoia de a surprinde singurătatea din interiorul unei familii - Hanne Őrstavik care a mărturisit că a fost interesată să răspundă în romanul ei la o întrebare extrem de simplă aparent, dar insurmontabilă: Când este iubirea cu adevărat iubire? Marina Stepnova a vorbit despre iubirea care ne salvează, despre raportul scriitorului contemporan rus cu marea literatură căreia îi aparține, despre iubirea pentru semeni ca supremă valoare și relația geniului cu lumea din afară și cu propriile trăiri. A fost un dialog viu, iar la sfârșit numărul impresionant de autografe date de autoare pe cărțile deja citite a constituit dovada că „nici un autor nu există în afara cărților lui”.

Redactorii Alecart și elevii Colegiului Național s-au întâlnit în cea de a treia zi Filit, la Cafeneaua Teatru Fix, cu scriitorul, criticul de film și criticul literar Angelo Mitchievici care a susținut o conferință cu titlul: „Poeți și textieri, poezie și lyrics. Ce ne mai spune poezia astăzi?”. A fost un excurs bine documentat prin marea poezie europeană și americană (într-o permanentă relaționare cu cea autohtonă) în dorința de a explica decernarea Nobelului pentru Literatură de anul acesta lui Bob Dylan, definită ca „un gest poetic ce are scopul de a aduce poezia mai aproape de acei oameni care au fost nevoiți să stea departe de formele de educație”.  În partea a doua, jurnalista Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț au vorbit despre proiectul „Teleleu” și despre realitatea care constituie materialul demersului lor social, despre felul în care se documentează, despre oamenii pe care i-au cunoscut și despre cum li s-a schimbat viața din momentul în care au decis să se mute într-o autorulotă pentru a călători prin țară.

Pentru mai multe informații: https://alecart.ro/

P.S. Coordonatorii proiectului Alecart, Nicoleta și Emil Munteanu, și Viviana Gheorghian, redactor Alecart, elevă în clasa a IX-a, au fost invitații scriitoarei Adela Greceanu în cunoscuta emisiune de la Radio România Cultural „Timpul Prezent în Literatură”http://radioromaniacultural.ro/azi-la-radio-romania-cultural-timpul-prezent-in-literatura-in-direct-de-la-festivalul-international-de-literatura-si-traducere-iasi/.



FILIT 2016 la Colegiul Național. Prima zi - 27 oct. 2016

Într-o sală devenită neîncăpătoare (Aula Colegiului Național) s-a desfășurat prima dintre cele trei „Întâlniri Alecart” la FILIT, coordonate de Emil Munteanu și Tudor Berbinschi (elev în clasa a XII-a, redactor-șef Alecart) și moderate de Nicoleta Munteanu. Invitați au fost scriitoarea și traducătoarea Veronica D. Niculescu și Radu Paraschivescu - unul dintre cei mai percutanți analiști ai României de azi, scriitor, editor și traducător.

Deși pretextul dialogului l-au constituit romanele Prin văi de jad și sălbăție și Cu inima smulsă din piept, întâlnirea a adus în prim-plan modul în care literatura și viața interferează, constituindu-se într-un periplu printre personaje, viața autorilor transfigurată în ficțiune și modul în care o carte ne poate salva propunându-ne o poveste. Ioana Tătărușanu și Viviana Ghiorghian, eleve în clasa a IX-a, au propus o interpretare sinceră (și subtilă) a celor două cărți. Dacă Veronica D. Niculescu ne-a plimbat prin lumea Mirandei și a prințesei Mereu DaFlor, prin universul lui Nabokov și al văilor de sălbăție, Radu Paraschivescu a oferit povestea din spatele poveștii de iubire dintre protagoniștii romanului său și apoi a radiografiat dilemele și tușele lumii în care trăim.



Pagina 5 din 12

Contact

  • Str. Arcu, Nr. 4, Cod 700125, Loc. Iaşi
  • Tel: (0040) 0232 214036
  • Fax: (0040) 0232 264385
  • Email: office@cniasi.ro (colegiulnationaliasi@yahoo.com)
  • Website: www.colegiulnationaliasi.ro

Diplome

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
spinner