Conferinte, simpozioane, dezbateri 2015-2016

Anul şcolar 2015-2016

Întalnire cu Excelența Sa, Domnul Ambasador al Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm
Data: 29 iunie 2016
Participanți: Antoce Mara, Miron Miruna, Cazacu Tudor
Partener/Organizator: American Corner Iași
Coordonator: prof. Anda Boțoiu

Dezbatere „Despre educație”
Data: 15 iunie 2016
Invitați: prof. univ. dr. Codrin-Liviu Cuțitaru - Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași, Raluca Daria Diaconiuc - jurnalist Radio Iași, Roxana Șoica - absolventă a Colegiului Național și a Universității Warwick, Marea Britanie
Coordonator: prof. dr. Nicoleta Munteanu

Proiectul Pași de copil în Iașii marilor zidiri
Data: 22 aprilie 2016
Participanți: elevii din clasa a IX-a C
Partener: Școala Lunca Cetățuii, com. Ciurea
Scopul: crearea modelului de implicare a școlilor din mediul urban și rural în activități de formare a elevilor prin cultură și caritate. Parteneriatul educațional a oferit elevilor din mediul rural posibilitatea de a cunoaște obiectivele cultural–istorice din orașul culturii și de a participa la schimbul de experiență cu elevii ieșeni.

Conferința „Știința, etica și viața: de la complementaritate la conflict
Invitat: asistent univ. dr. Cristian Moisuc
Coordonator: prof. Dorina Apetrei, prof. Mihaela Cobzaru

Poezia la Iași: întâlniri cu poeți contemporani în cadrul FIE 2016
Participanți: elevii din clasele a IX-a – a XII-a
Coordonator: prof. dr. Antonina Bliorț, prof. dr. Lavinia Ungureanu

Întâlnirile Alecart: Înăuntru și-n afară
Data: 19 aprilie 2016
Invitaţi: Roxana Șoica și Ioana Lionte, absolvente ale Colegiului Național Iași
Participanți: elevii din clasele a IX-a – a XII-a
Coordonator: prof. dr. Nicoleta Munteanu

Emisiunea televizată „Oameni de poveste” cu tema Nu-i ușor să fii olimpic” - 14 aprilie 2016

Emisiunea „Oameni de poveste”, de la TeleM, a găzduit, la data de 14.04.2016, sub genericul „Nu-i ușor să fii olimpic”, o întâlnire cu elevii Andreea Catrinel Mihai și Ștefan- Alexandru Obadă, din clasa a X-a, pe tema performanței școlare.

Cei doi olimpici au împărtășit din experiența lor competițională, națională și internațională, subliniind bucuria de a explora în domeniile științifice de care sunt pasionați – biologia, fizica și matematica – , dar și necesitatea de a îmbina studiul cu alte activități, recreative.

Secvență din emisiunea televizată Oameni de poveste - „Nu-i ușor să fii olimpic”.Conferinţa MATE, Colegiul Naţional, Iaşi - 9 aprilie 2016

Sâmbătă, 9 aprilie 2016, a avut loc a 25 a ediţie a Conferinţei regionale organizată de Asociaţia Profesorilor de Limba Engleză din Moldova (M.A.T.E), cu tema "Exploring Receptive Skills; Reading and Listening". Ca şi în anii anteriori, evenimentul a fost găzduit de Colegiul Naţional, Iaşi, care a pus la dispoziţie toată aparatura necesară. Pe durata a 9 ore, peste 150 de profesori de limba engleză din toată zona Moldovei, reprezentanţi ai editurilor de carte străină şi ai Consiliului Britanic s-au reunit să sărbătorească universul predării limbii engleze.

Mișcarea pentru drepturile civile în Statele Unite ale Americii
Data: 8 martie 2016
Videoconferință: prezintă Ronald E. Hawkins, Jr. - consilier în cadrul Ambasadei SUA la București
Locul de desfășurare: Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, American Corner
Participanţi: clasa a X-a E
Coordonator: prof. Anda Boțoiu


Civil Rights Movement in the USA - videoconferință
Data: 8 martie 2016
Invitați: Ronald Hawkins, Consilier Ambasada Americii la Bucuresti
Organizator: American Corner Iași
Participanţi: elevii clasei a X-a E
Coordonator: prof. Anda Boțoiu

Întâlnire cu Excelența Sa, Doamna Ambasador al Statului Israel, Tamar Samash
Data: 2 martie 2016
Invitați: oficialități din cadrul Primariei Iasi, invitați din partea Primăriei Iași
Organizator: Primăria Iași
Participanţi: elevii clasei a X-a E
Coordonator: prof. Anda Boțoiu

ALECART 15 & întâlnirile esențialele - 28 ianuarie 2016

Lansarea nr. 15 al revistei „Alecart” a fost gândită ca o dezbatere despre „întâlnirile esențiale” la care au fost invitați doi scriitori (Florin Lăzărescu și Dan Lungu), criticul literar Bogdan Crețu și filosoful George Bondor, adâncindu-se astfel tema centrală a acestei ediții.

Dezbaterea a avut ca punct de plecare patru experiențe hotărâtoare, evocate de către invitați, patru „povești”. Pentru George Bondor, „o întâlnire cu cineva poate fi una admirabilă cu o singură condiție: dacă te întoarce înapoi spre tine însuți. Dacă te face să reflectezi asupra vieții tale, asupra situațiilor esențiale din viața ta, dacă îți revelează ceva important despre tine, dacă îți dai seama că în definitiv întâlnirea ta cu altul are de-a face cu cât ești tu de deschis și te face să îți pui întrebarea ce anume te face să te deschizi față de alții și cum anume te deschizi în definitiv față de tine însuți.”, în timp ce, pentru Dan Lungu,o întâlnire reușită este o întâlnire în care simți vibrând aerul. Ca să existe o întâlnire, fiecare trebuie să știe ceva despre celălalt, trebuie să existe disponibilitatea de a te deschide în comunicare și curiozitatea de a-l cunoaște pe celălalt."

În ceea ce privește întâlnirea cu literatura, Bogdan Crețu constata că „lectura te pune într-o stare de iritare permanentă, îți mărește pupila, îți cultivă simțurile, te scoate din mecanica aceasta a cotidianului și te ajută să-ți inventezi realitatea care ți se potrivește”, insistând pe ideea că nu poți ajunge la citit prin scris, „toți scriitorii importanți au ajuns la scris prin cititiar Florin Lăzărescu completa: am ajuns scriitor pentru că am fost un cititor împătimit”.

Concluzia dezbaterii a fost formulată de Roxana Neamțu, elevă a Colegiului Național: „Alecart propune un joc inteligent al întâlnirii cu personaje, cu scriitori, cu spectacolul lumii”.

Mai multe detalii puteți citi pe: http://alecart.ro/lansarea-alecart-15-sau-despre-intalniri-esentiale/

Dezbaterea „Despre întâlnirile esențiale”
Data: 28 ianuarie 2016
InvitațiGeorge Bondor – redactor-șef Timpul, Bogdan Crețu – critic literar, Dan Lungu – scriitor, Florin Lăzărescu – scriitor
Participanţi: elevi din clasele a IX-a – a XII-a
Coordonator: prof. dr. Nicoleta Munteanu

Paradoxurile libertății - masă rotundă
Data: 28 ianuarie 2016
Participanţi: elevi din clasele a IX-a – a XII-a
Coordonator: prof. dr.Lucia Afloroaei, prof. dr.Elena Calistru, prof. Mihaela Talpeș

Urmărind Odiseea contemporană – dezbatere
Data: 20 ianuarie 2016
Invitați: reprezentanți ai comunității siriene din Iași, dl.Saade Kamal și dl.Chehab Zaki
Participanţi: elevii clasei a IX-a A
Coordonator: prof. Mihaela Țurcănașu

Scrabble-ul, un joc al minţii
Data: 18 decembrie 2015
Invitați: Cătălin Eugen Caba - vicepreşedinte al Federaţiei Române de Scrabble
Participanţi: elevii clasei a V-a E
Coordonator: prof. Anca-Iuliana Şipoteanu

Lansarea, în prezența autorului, a romanului Războiul mondial al fumătorilor de Marin Mălaicu Hondrari
Data: 14 decembrie 2015
Locație: Casa Pogor
Parteneri: Editura Polirom, Muzeul Literaturii Române, filiala Iași, Editura Charmides, Bistrița..
Participanţi: elevi din clasele a IX-a – a XII-a
Coordonator: prof. dr. Nicoleta Munteanu

Lansarea, în prezența autorului, a romanului Cartea cîinelui. Șoseaua virtuții de Cristian Teodorescu
Locație: Casa Pogor
Parteneri: Editura Polirom, Muzeul Literaturii Române, filiala Iași
Participanţi: elevi din clasele a IX-a – a XII-a
Coordonator: prof. dr. Nicoleta Munteanu

Scriitori în școli
Data: 13 noiembrie 2015
Invitaţi: Varujan Vosganian, prim-vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România, scriitorul Adi Cristi şi eseistul, prozatorul şi  publicistul Cassian Maria Spiridon
Parteneri: Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iași şi Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iaşi
În cadrul evenimentului, elevii au putut adresa întrebări invitaţilor, iar scriitorii nu au ezitat să ofere lămuriri.Varujan Vosganian a citit două dintre poeziile prinse în „Cartea poemelor mele nescrise” şi le-a vorbit elevilor despre perspectiva poetică a Bibliei, dar şi despre rolul singurătăţii în creaţia literară.
Participanţi: 185 de elevi din clasele a IX-a – a XII-a
Coordonator: prof. dr. Antonina Bliorț

Alecart și Oamenii Timpului la Colegiul Național

Miercuri, 25 noiembrie 2015, în Sala de Festivități a Colegiului Național, scriitorul Radu Vancu a susținut conferința „Cum recunoaștem un poem viu”. Ideea centrală a fost că poezia vie presupune un fluid de energii care poate schimba realitatea interioară a celuilalt. Într-un excurs prin poetica modernă și contemporană, cu trimiteri la  Ezra Pound, Mircea Cărtărescu, Mircea Ivănescu și Ion Barbu, Radu Vancu a  identificat două aspecte esențiale ale lirismului autentic: imaginea (capacitatea de a transpune ideea abstractă, epurată de contingent în senzații vizuale) și transpunerea unor trăiri, temeri general-umane. Conferința a fost urmată de o succintă dezbatere și de un recital de marimbă, susținut de elevii Colegiului Național de Artă „O. Băncilă”, Iași.

Radu VANCU: „A fost nu doar o plăcere, dar și o onoare să vorbesc în fața liceenilor despre poezie în cadrul colocviilor Oamenii Timpului. În primul rând, fiindcă excelența Campaniei Oamenii Timpului te obligă să fii la înălțimea evenimentului; apoi, fiindcă tot ce se întâmplă la Iași și la Suceava în jurul revistei Alecart e extraordinar. Cunosc puține lucruri la fel de entuziasmante precum proiectul acestor liceeni. De asta găsesc extraordinar racordul între Oamenii Timpului și Alecart – și sper să se repete cât mai des” - http://www.oameniitimpului.ro/…/scriitorul-radu-vancu-fost…/.

Întâlnirile Alecart: Înăuntru și-n afară
Data: 30 octombrie 2015
Invitaţi: Raluca Anisie, absolventă a Colegiului Național Iași și Vlad Țundrea, absolvent al Colegiului de Artă „Octav Băncilă”, Iași
Parteneri: Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iași şi Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iaşi
Participanţi: elevi din clasele a IX-a – a XII-a
Coordonator: prof. dr. Antonina Bliorț

Data: 11 decembrie 2015
Invitat: Roxana Dumitrache, director de programe culturale, ICR
Parteneri: Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iași şi Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iaşi
Participanţi: elevi din clasele a IX-a – a XII-a
Coordonator: prof. dr. Nicoleta Munteanu


Cum învăț la liceu: dificultăți, priorități, stiluri de învățare. Întâlnire între elevii clasei a IX-a C și elevi din clasa a XII-a C
Data
: 21 octombrie 2015

Participanți: elevii claselor a IX-a C și a XII-a C
Coordonator: prof. Ioana Teodorescu

Obiective: înțelegerea de către liceenii de clasa a IX-a a schimbărilor ce apar în abordarea  învățării, necesitatea stabilirii unor priorități în învățare în funcție de obiectivele de viitor, formarea noilor deprinderi de studiu

Colegiul Național la FILIT, 2015

Elevii Colegiului Național Iași au participat în zilele de 2 și 3 octombrie 2015 la „Întâlnirile Alecart”, organizate în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere, unde au dialogat cu scriitorii: Petre Barbu, Philip Ó Ceallaigh și Liliana Corobca.

„Niciun scriitor nu există în afara cărților lui”, spunea Eugene O'Neill, însă nici autonomia literaturii nu este absolută: destinul operei se rotunjește când intrăm în dialog cu viziunea, cu stiloul și cu mintea care au conceput-o. Aceasta este premisa de la care Întâlnirile Alecart au inițiat un savuros schimb de idei între autori și tineri pasionați de lectură, dornici să descopere mecanismele din spatele creațiilor și să se racordeze, prin cultură, la trecut, la prezent și la perspectivele deschise spre viitor, după cum afirma Laura Ștreangă (elevă în clasa a XI-a, redactor Alecart).

Moderatoarea evenimentelor a fost Nicoleta Munteanu, iar coordonatori: Emil Munteanu și Tudor Berbinschi (elev în clasa a XI-a, redactor-șef Alecart).

Mai multe detalii pe http://alecart.ro/ev/intalniri-filit/filit2015/.

 

 


Întâlnirile Alecart la FILIT, 2015

În zilele de 2 și 3 octombrie 2015 se vor desfășura „Întâlnirile Alecart” în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere. Elevii Colegiului Național vor participa la un dialog cu Philip O Ceallaigh (Irlanda) și Petre Barbu, vineri, începând cu ora 14.30, iar sâmbătă, de la ora 12 se vor întâlni cu Katharina Hagena (Germania) și Liliana Corobca (R. Moldova).

Întâlnirile Alecart” la FILIT sunt gândite ca niște „lecții” de literatură în care nu se predă, ci se tatonează idei; personajele nu sunt „caracterizate”, ci… iscodite. Redactorii/ colaboratorii revistei și mulți dintre elevii celor două colegii ieșene partenere (Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” și Colegiul Național Iași) au citit cărțile invitaților, căci întâlnirea cu un scriitor nu poate fi altceva decât un dialog pe marginea volumelor lui.

Pagina 5 din 11

Contact

  • Str. Arcu, Nr. 4, Cod 700125, Loc. Iaşi
  • Tel: (0040) 0232 214036
  • Fax: (0040) 0232 264385
  • Email: office@cniasi.ro (colegiulnationaliasi@yahoo.com)
  • Website: www.colegiulnationaliasi.ro

Diplome

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
spinner